15 d’Octubre de 2011

TROBADA DE PARTICIPACIÓ DE PERSONES EN SITUACIÓ DE VULNERABILITAT.

CRISI I CONVIVÈNCIA,

VEUS PER A UNA NOVA CIUTADANIA

Amb motiu del Dia mundial de lluita contra la pobresa i l’exclusió social que té lloc el 17 d’octubre, la Red Española de Lucha contra la Pobreza y la Exclusión Social (EAPN_ES) i la Xarxa per la Inclusió Social EAPN – Illes Balears ha organitzat la trobada de persones en situació de vulnerabilitat “Crisi i convivència, veus per a una nova ciutadania”.

Amb aquesta trobada, la Xarxa per la Inclusió Social EAPN – Illes Balears pretenia donar veu a diferents col·lectius que pateixen especialment la situació de crisi actual a fi de reflexionar sobre com es viu la crisi i com afecta a la convivència als nostres pobles i barris, així com per formular propostes per a la construcció d’una nova ciutadania que sorgeixin de la participació de les persones que es troben en situació de més vulnerabilitat.

Les jornades s’han desenvolupat a l’Hotel d’Entitats Ciutadanes al barri de Camp Rodó, i ha contat amb la participació de 120 persones de les quals hi havia 90 representants dels  col·lectius vulnerables i 30 tècnics de les diferents entitats associades a EAPN-Illes Balears.

El programa de la jornada ha consistit en una taula rodona per explicar diferents iniciatives de participació ciutadana i posteriorment treball en grups per compartir i debatre experiències personals relacionades amb la cirisi actual.

Durant tota la jornada s’ha comptat amb la participació de dos il·lustradors (Marcel Pinto Pereira i Carlos Riera Rosselló) i de dos pintors muralistes (AEREOSOL WORK), gràcies als quals s’ha pogut comptar amb unes conclusions gràfiques de la Trobada.

A la festa de cloenda de la Trobada, a on s’han llegit les conclusions dels grups de treball i s’ha fet l’exposició gràfica, s’ha comptat amb la participació de Tom Trobador i el grup de música Diemb Rimby.

CONCLUSIONS de les experiències i dels grups de treball:

“És necessari un canvi estructural del sistema social, polític i econòmic, però acompanyat d’un canvi d’actituds i valors a nivell individual.”

Propostes:

–          Potenciar:

  • L’educació en valors de les generacions futures i la reeducació de la població adulta.
  • El consum responsable.
  • Una democràcia real.
  • La banca ètica i els sistemes de microcrèdits

–          Es destaca la importància de tenir una actitud positiva davant el canvi.

–          Es fa necessari reforçar els sistema públics dels serveis socials, d’educació, la de vivenda i de sanitat.

–          Democràcia real: s’han d’establir mecanismes de control per a permetre la revisió de les promeses electorals per part dels ciutadans

–          Fomentar

  • Espais de participació.
  • Ajudes a les Pimes i als emprenedors.

–          La crisi també és una oportunitat per:

  • Fomentar la participació i l’associacionisme
  • Conscienciar-nos i aprendre a prioritzar el què és realment important
  • Valorar els serveis públics.
  • Millorar la formació educació individual per a la promoció laboral.

[1] La Xarxa per a la Inclusió Social està formada per: ASPAS, Càritas Diocesana de Mallorca, Cooperativa Jovent, Creu Roja Espanyola a les Illes Balears, FEIAB, Fundació Ires, Fundació Patronat Obrer, GREC, INTRESS, PROBENS, Projecte Socio Educatiu Naüm, Espiral, Fundació Projecte Home Balears i REAS Balears.

 

P1070126

P1070127

P1070129

P1070140