La lluita contra la pobresa i la desigualtat ha d’ocupar el centre de l’agenda política
Espanya es el segon país més desigual de la Unió Europea
Manifest
Palma de Mallorca, 17 d’octubre de 2015.
En el Dia Internacional per a la Eradicació de la Pobresa, no podem deixar de recordar als gairebé 14 milions de persones que viuen en risc de pobresa o exclusió social a Espanya. A Balears el 23.8% de la població, és a dir 262.000 persones. I el més preocupant a les nostres Illes és l’alta taxa de privació material severa, a on ens trobem que més de 104.000 persones han de viure amb ingressos inferiors a 332€ mensuals, clar exponent del deteriorament de les condicions de vida d’una gran part de la població.
El nostre país ocupa el 2º lloc de la UE en pobresa infantil (la població més vulnerable), mentre el nombre de persones milionàries va augmentar en els últims dos anys un 13%. Som el segon país més desigual d’Europa. Aquesta és una de les principals conseqüències de la crisi: l’augment inadmissible de la desigualtat a Espanya.
Aquest augment en la diferència d’ingressos entre el sector més ric i el més pobre de la societat està impedint inevitablement la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. No ho podem permetre. Necessitem mesures que, a més de contribuir al desenvolupament econòmic, redueixin aquesta ferida que dessagna la cohesió i la justícia social. Necessitem una política de rendes mínimes i ocupació digna que permeti a les persones més vulnerables emprendre el camí cap a la seva inclusió social. Ara que les Nacions Unides acaben d’aprovar els nous Objectius de Desenvolupament Sostenible, és el moment de recolzar políticament, i a tots els nivells, la construcció d’una societat més justa i cohesionada, en la qual la defensa dels drets humans i socials ocupi el centre de l’agenda política i sigui la punta de llança del desenvolupament global. L’actual crisi migratòria i de refugiats en la Unió Europea és un exemple més de les conseqüències que tenen l’augment de la desigualtat i els conflictes bèl•lics al món.
En aquest sentit, la negociació dels tractats transatlàntics de lliure comerç de la Unió Europea amb Estats Units i Canadà, (TTIP i CETA), està situant els interessos dels mercats per sobre dels de les persones. Aquest i altres tractats, com el TISA (Acord sobre el Comerç de Serveis) i el TTP (Acord d’Associació Transpacífic) que s’estan negociant a nivell mundial, afectaran directament als drets socials i laborals de la ciutadania privatitzant serveis públics i destruint els recursos naturals del planeta en benefici de les grans corporacions multinacionals. És per això que avui, juntament amb la Plataforma #NoalTTIP fem coincidir les nostres mobilitzacions, que s’estan duent a terme a nivell de tota Europa en aquest Dia Internacional per a l’Eradicació de les Causes de la Pobresa, donat que aquests tractats beneficien exclusivament a les elits comercials i suposen un augment de la precarietat de la resta de la població, aprofundint en les diferències entre rics i pobres.
Una mostra del rebuig a aquests tractats han estat els més de 3 milions de signatures que el passat 7 d’octubre es van presentar a la Comissió Europea a Brussel•les. Per això, juntament amb aquesta campanya #NoalTTIP, recalcam la importància de la mobilització ciutadana, ja que només la veu de la ciutadania pot fer callar els interessos de les multinacionals. La presentació d’aquests milions de firmes és una mostra que la campanya està tenint èxit i que ho podem aturar. Si la Unió Europea emparàs un mínim de democràcia, no continuaria amb les negociacions comercials d’esquenes a la població.
Aquest model de desenvolupament ja ha demostrat tenir nefastes conseqüències en altres regions del planeta, on han augmentat els nivells de pobresa, de desigualtat i es vulneren impunament els drets humans, a més d’afavorir la destrucció del medi ambient. Només mitjançant polítiques internacionals responsables amb el planeta i les persones es pot avançar en la cohesió i la justícia social a nivell global
Per tot això, i davant les properes eleccions generals al Govern d’Espanya, exigim als candidats i candidates mesures concretes, des d’ara i fins a 2020, per afrontar la situació d’emergència social en la qual viuen ja i es preveu que hi hagi, gairebé 14 milions de persones.
Ha arribat l’hora de reivindicar una vegada més, i amb més força que mai, un canvi que situï a les persones més vulnerables al centre de l’agenda política, i així contribuir a la construcció d’una societat lliure de pobresa i exclusió, fent que l’economia estigui al servei de les persones i no dels mercats, a tota Espanya i al món.
NO AL TTIP, CETA, TPP i TISA!!!
Pobresa zero! Les persones primer!
Contra la riquesa que empobreix.
Exigim governs responsables amb els drets humans.
Per l’eradicació de la pobresa, per la democràcia, la justícia social i ambiental i la protecció dels nostres serveis públics!