Roda premsa

Avui 16 d’Octubre amb motiu del Dia Internacional de lluita contra la pobresa i l’exclusió social que té lloc el 17 d’octubre, la Xarxa per la Inclusió Social EAPN – Illes Balears ha convocat una roda de premsa per presentar la memòria de l’any 2012 i el manifest de denuncia de la situació que viuen les persones en situació de vulnerabilitat així com les entitats que treballen amb i per elles.

Respecte a la memòria el President Andreu Cloquell ha comentat que aquest 2012 des de la Xarxa s’ha continuat duent a terme accions per estar prop dels col·lectius vulnerables,  com la denúncia de l’augment de situacions de pobresa i vulnerabilitat social a través de reunions amb el govern autonòmic i amb diferents mitjans de comunicació o la participació en la plataforma en defensa de la sanitat i la llei de dependència.


Cloquell també ha destacat que una altra activitat que segueixen realitzant és la coordinació del programa CaixaProinfància a través del qual l’any 2012 s’han atès a 1.445 famílies i 2.346 nens. Del total d’ajudes prestades, 817 són d’alimentació infantil, 811 d’higiene infantil, 1323 per a equipaments escolars i 119 per a ulleres o audiòfons.

Per altre banda, na Carme Muñoz, directora, ha presentat el manifest de la Xarxa per la Inclusió Social EAPN – Illes Balears que pretén donar veu als diferents col·lectius que pateixen especialment la situació de crisi actual a fi de reflexionar sobre com es viu la crisi i com afecta a les nostres illes, així com formular propostes per a millorar la situació de les persones que es troben en situació de més vulnerabilitat.

Des de la Xarxa per a la Inclusió Social denuncien que avui a la Unió Europea (UE) la pobresa afecta a 120 milions de persones. A Espanya el 21,8% de la població està per sota del llindar de pobresa i a nivell de les Illes Balears parlem del 18,5% de la població[1]. Aquestes són les xifres escandaloses que ens deixa el retrocés que en matèria de polítiques socials i de drets humans està sofrint la ciutadania dels països que conformen la UE. L’Europa social es troba més que mai supeditada a l’Europa del capital. No podem acceptar que les institucions comunitàries i els Governs nacionals renunciïn als seus objectius de reducció de la pobresa i la desigualtat.

Han posat de manifest les múltiples conseqüències de la crisi i la gestió que se n’ha fet, que ara per ara no han fet més que incrementar les situacions de vulnerabilitat, desigualtat i necessitat de les persones i col·lectius vulnerables, minvar els recursos i esgotar els sistemes de protecció.

Han remarcat i recordat la situació de desconcert que les entitats de l’àmbit social estan vivint. Es troben que els desafiaments es multipliquen: augment i severitat de les necessitats socials, dificultats greus de finançament, incertesa a poder mantenir els llocs de feina, etc. Mentre, la reducció pressupostària generalitzada els afecta de valent.

Es demanen què se n’ha fet de les polítiques actives d’ocupació? Des del 2012 el Govern Balear decidí no invertir ni un sol euro de recursos propis en polítiques actives i, per tant, depenem del que atorga l’Estat per a aquest concepte, en concret 24.719.543 € per a 2013, una xifra molt per davall del que es consolidà en inversió l’any 2010, 92.000.000 €. Enfront d’això, i a tall d’exemple, a les Illes Balears només una de cada quatre persones aturades percep alguna prestació de desocupació[2]. És a dir, amb una taxa de cobertura del 27%, l’actual sistema de protecció social a les persones aturades deixa gairebé cent mil persones en atur que no perceben cap prestació. En canvi, degut a les reduccions, actualment no hi ha ajudes per als aturats de llarga durada (tot i representar el 32% del total d’aturats a les Illes Balears).

Per tot això en el manifest des de la Xarxa demanen, una estratègia multidimensional per combatre la pobresa i el risc d’exclusió social basada en l’accés a drets, recursos i serveis, i una acció immediata per restringir l’austeritat i promoure la inversió social. Fan un clam a la societat civil per tal que, malgrat la difícil situació que tots estam sofrint,  miri de cara i es solidaritzi amb  aquells que són més colpejats per les retallades i la desprotecció, i alhora, exigeixi i es mobilitzi per la recuperació dels drets socials perduts. I remarquen que necessiten una major implicació i solucions concretes de les administracions i de la ciutadania en general perquè la situació actual és insostenible.

Més informació: Carme Muñoz (662366232).


La Xarxa per a la Inclusió Social està formada per: ASPAS, Aula Cultural, Associació Siloé, Ateneu Alcari, Càritas Diocesana de Mallorca, Cooperativa Jovent, Creu Roja Espanyola a les Illes Balears, Espiral, FEIAB, Fundació Ires, Fundació Patronat Obrer, GREC, INTRESS, PROBENS, Projecte Home Balears i Projecte Socio Educatiu Naüm.