El programa CaixaProinfància, coordinat a Balears per EAPN, ha atès a Mallorca a 11.292 nens i adolescents en situació de pobresa durant els seus primers 10 anys i als 6.868 famílies gràcies a les 12 entitats socials que l’implementen a Palma, Inca i Manacor. En aquesta dècada, l’Obra Social “la Caixa” ha destinat 13 milions d’euros al programa de superació de la pobresa a Mallorca, ha informat l’entitat en un comunicat.  Només el 2017, el programa va prestar suport a 2.805 menors i 1.354 famílies, amb 1,3 milions d’euros. Per 2018, el pressupost serà de 1,4 milions. El 52% dels ajuts són de reforç educatiu i la mitjana de permanència dels menors en el programa és de 3,2 anys, segons les dades donades a conèixer avui.

Fins avui, l’Obra Social “la Caixa” ha destinat un pressupost de 13 milions d’euros al desenvolupament del programa a Mallorca. Només el 2017 es van destinar 1,3 milions d’euros, i el 2018 l’import augmentarà a 1,4 milions d’euros.

El programa té l’objectiu que els menors en situació de pobresa o exclusió social tinguin les mateixes oportunitats que la resta de joves. Busca trencar el cercle de pobresa que es transmet de pares a fills i promoure noves formes d’atenció enfocades al desenvolupament social i educatiu a través d’un conjunt d’ajudes que gestionen les entitats socials.

Dues de les mesures que es financen són de reforç educatiu -amb atenció en logopèdia, psicomotriu, grups d’estudi assistit, reforç individual, equipament escolar i aula oberta- i educació no formal i temps lliure -mitjançant campaments i activitats d’estiu i centres oberts -.

A més hi ha recursos de suport educatiu familiar -tallers familiars i centre maternoinfantil infantil-; atenció i teràpia psicosocial -personalitzada o amb famílies i tallers terapèutics grupals- i promoció de la salut -amb ajudes d’alimentació i higiene infantil, ulleres i audífonos–

Les entitats que col·laboren amb CaixaProinfància (EAPN – Illes Balears, Espiral Serveis a la Joventut, Fundació Ires, Fundació Patronat Obrer de Sant Josep, GREC, Projecte Socioeducatiu Naüm, Probens, Societat Cooperativa d’Iniciativa Social i Formació Ocupacional Jovent, Aspas),  treballen en xarxa i s’encarreguen d’atendre de manera directa a les famílies, prioritzar les ajudes i fer el seguiment de cada cas.

La celebració dels 10 anys de CaixaProinfància a Mallorca va tenir lloc ahir horabaixa al CaixaFòrum Palma, amb l’assistència d’autoritats, representants de les entitats i famílies participants en el programa. Durant l’acte es concediren reconeixements especials, dins de diferents categories, a les entitats que desenvolupen el programa a Mallorca i als joves i famílies participants del mateix.

Dins de la categoria individual de “Superació personal” varen rebre reconeixements tres joves: Hillary Lizeth Yaringaño, Alba Aguilar i Daniel Ortega, que han superat diferents dificultats i han assolit estudis superiors. Als tres joves se’ls obsequiarà amb un ordinador personal. També es dedicarà un reconeixement a la Fundació Patronat Obrer, Jovent Societat Cooperativa i Fundació Aspas, entitats que han treballat amb ells durant anys.

En la categoria de “Empoderament familiar” es va reconèixer a la família Zambrano i la família Edemodu que, malgrat les seves difícils trajectòries, han estat sempre molt implicats en el procés educatiu dels menors i han aconseguit que aquests hagin adquirit molta autonomia, responsabilitat i habilitats de relació amb els seus iguals. Com a premi, les famílies gaudiran d’un viatge de cap de setmana a Port Aventura. També s’atorgarà un reconeixement a les entitats Fundació Patronat Obrer i Projecte Socioeducatiu Naüm.

A la categoria “Iniciatives familiars per a la comunitat” s’ha premiat amb 1.500 euros el grup de pares del Projecte Socioeducatiu Naüm que es reuneix cada setmana per organitzar actes festius i tradicionals que abans no se celebraven, i millorar els que sí que es duien a terme dins del barri de Son Roca.

Finalment, dins de la categoria “Treball en xarxa” es lliurà un trofeu a l’entitat Espiral com a reconeixement a la posada en marxa del nou model de CaixaProinfància a s’Arenal.