MANIFEST

Preocupació pels efectes del deute i les retallades de les administracions sobre l’atenció als col·lectius vulnerables


Palma de Mallorca, 8 de novembre de 2011.-
Avui dia 8 de novembre, usuaris,families treballadors i treballadores, en representació de les 90 entitats que conformen el Tercer Sector Social de les Illes Balears i el CERMI, a través de xarxes i federacions, ens hem concentrat en silenci davant les portes del Parlament per tal de manifestar la nostra preocupació per la situació crítica que estam vivint i pels efectes que aquesta pugui tenir sobre l’atenció als col·lectius vulnerables.

Per una banda, les administracions públiques de les Illes Balears tenen en conjunt un deute amb les organitzacions del Tercer Sector Social de 24 milions d’euros. Per altra, existeixen serveis que s’estan prestant des de principi d’any sense que a hores d’ara tinguin garantit el seu finançament, per un import de 2 milions d’euros. També ens preocupa les possibles retallades en els pressupostos de les administracions per a 2012 que puguin suposar una amenaça per a l’atenció a col·lectius vulnerables.

Aquesta situació insostenible està provocant ja el tancament de serveis i que moltes entitats es trobin en processos de regulació de plantilles.

El deute i la manca de finançament afecta a serveis que donen prestacions bàsiques a col·lectius, ja de per si mateix vulnerables, ja sigui persones amb discapacitat o en risc d’exclusió social. A través de les entitats s’atén a persones majors, a persones amb discapacitat, a joves, a dones, a menors i a les seves famílies, a immigrants i asilats, a malalts mentals, a malalts crònics, a persones amb conductes addictives, a persones amb dificultats d’inserció laboral, a reclusos o exreclusos i a la població en general.

Cal recordar que aquests serveis donen atenció bàsica a prop de 60.000 persones i que empren a 3.000 treballadors, sense deixar de banda el valor afegit dels 5.165 voluntaris de les entitats no lucratives que configuren el TSSIB. Si en època de bonança econòmica aquests col·lectius estan en situacions de vulnerabilitat, abandonar-los directament ara podria tenir conseqüències molt negatives en una societat que necessita més que mai de la cohesió i de la pau social.

Per tot això,

DEMANAM:

  • Que les administracions públiques iniciïn de forma immediata el pagament del 50% del deute acumulat amb les entitats socials i que es comprometin a un calendari de pagaments del 50% restant.
  • Que les necessàries polítiques d’austeritat de les administracions públiques no suposin una disminució dels pressupostos destinats a donar atenció als col·lectius vulnerables.
  • Que administracions públiques i entitats socials treballin de forma conjunta per tal de donar estabilitat a l’atenció als col·lectius vulnerables i aclarir les incerteses que amenacen el futur del sector.

Així mateix, volem remarcar el nostre caràcter apartidista i el fet que no cercam culpables d’aquesta situació. El que necessitam ara més que mai és que tothom assumeixi la seva responsabilitat i contribueixi a trobar solucions per donar resposta a les necessitats d’atenció als col·lectius vulnerables.

Manifest 08-11-2011

Seguiment de premsa:

Diario de Mallorca:

http://www.diariodemallorca.es/mallorca/2011/11/08/300-personas-piden-govern-pague-entidades-sociales/718488.html

Última Hora:

http://ultimahora.es/mallorca/noticia/noticias/local/unas-300-personas-piden-frente-al-parlament-el-pago-a-las-entidades-sociales.html

Balears:

http://dbalears.cat/actualitat/balears/unes-300-persones-d-entitats-socials-demanen-a-bauza-el-pagament-dels-ajuts.html

El Mundo-El Día de Baleares:

http://www.elmundo.es/elmundo/2011/11/08/baleares/1320745893.html

IB3 TV (web):

http://ib3noticies.com/20111108_168199-unes-300-persones-demanen-el-pagament-a-les-entitats-socials.html

ABC:

http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=991495

Europa Press:

http://www.europapress.es/illes-balears/noticia-cerca-200-personas-pertenecientes-tercer-sector-social-concentran-denunciar-critica-situacion-20111108114649.html

Mallorca Diario (digital):

http://www.mallorcadiario.com/sociedad/200-personas-piden-ante-el-parlament-el-pago-a-las-entidades-sociales-85726.html

Mallorca Confidencial (digital):

http://mallorcaconfidencial.com/20111107_66881-concentracion-silenciosa-frente-al-parlament-del-tercer-sector-social.html

20 minutos:

http://www.20minutos.es/noticia/1212828/0/