22 de Setembre de 2014

Avui 22 de Setembre de 2014, la Xarxa per a la Inclusió Social EAPN – Illes Balears, organització sense afany de lucre que representa a més de 30 entitats de les Illes Balears amb experiència en la feina amb persones que presenten factors de vulnerabilitat, denunciem que més de 450 alumnes de les Illes Balears es troben a l’espera de resposta per part de la Conselleria d’Educació pel que fa als nous Programes de Formació Professional Bàsica adreçada als col·lectius més vulnerables de les nostres illes.

L’aprovació de la nova llei Educativa (LOMCE) ha provocat la desaparició dels antics Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI). Amb aquest nou marc jurídic des de la Conselleria s’havien compromès a treure una línea específica de Formació Professional Bàsica, però estem a finals de setembre i des de la Conselleria no saben quan sortirà la convocatòria de subvenció a partir de la qual les entitats podran presentar i dur a terme els cursos adreçats als joves més vulnerables de les Illes.

Des d’EAPN-Illes Balears. Xarxa per a la Inclusió Social volem remarcar que:

• és important que la “desinversió” en el sector públic impacti mínimament en les polítiques contra l’abandonament escolar implementades en els últims anys. Cal incorporar aquí la idea de procés. Ens trobem davant unes polítiques que no es poden mesurar en el curt termini: aquestes polítiques necessiten una continuïtat per donar els seus fruits.
• El context de la crisi econòmica i l’augment de les taxes d’atur poden constituir una ocasió per incrementar els nivells educatius de la població jove balear. En concret, donada la falta d’ocupació, es donen unes circumstàncies estructurals propícies per intentar disminuir l’abandonament escolar i incorporar major nombre d’alumnes als cicles formatius.
• Aquests programes (antic PQPI) amb els seus professionals són especialment necessaris a les barriades més degradades de les ciutats i pobles de les Illes, zones turístiques i costaneres … i sempre que es vulguin mantenir polítiques de prevenció social i/o fer front al fracàs escolar i a l’exclusió social.
• Des de la Xarxa per a la Inclusió Social. EAPN-Illes Balears s’ha adreçat al Govern Balear per recordar-los que és fonamental preservar la tasca de contenció que duen a terme aquestes entitats socials a fi que els joves vulnerables de Balears disposin d’igualtat d’oportunitats per accedir a un lloc de treball i no arribin a una situació sense sortida. I que, en cap cas, hauríem de permetre’ns que algunes d’aquestes entitats desapareguin. En altres àmbits, els ajustaments dels darrers mesos han estat durs, però mai han suposat la desaparició dels serveis.

…Per això, demanem que es doni una resposta ràpida a aquests 450 joves que estan a l’espera de l’aprovació d’aquest programes específics de lluita contra el fracàs escolar.