EAPN-Illes Balears, amb motiu del Dia Internacional per l’Erradicació de la Pobresa, ha presentat un manifest a la Plaça de Cort, amb l’objectiu de visibilitzar la necessitat d’acabar amb aquesta sacra social. Cal destacar que l’encarregada de transmetre el missatge ha estat la directora de continguts d’IB3, Silvia Pol. Així mateix, enguany, el manifest s’ha centrat en tres verbs: Denunciar, exigir i reivindicar.
A continuació, el text complet del manifest:
“Com és habitual, volem aprofitar l’altaveu que suposa el Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa, establert fa més de 30 anys, per seguir conscienciant sobre l’empobriment, la desigualtat i l’exclusió social a les Illes Balears. I enguany ho volem fer posant l’èmfasi en tres verbs: denunciar, exigir i reivindicar.
En primer lloc, volem denunciar que a la nostra comunitat hi ha desenes de milers de persones que no han notat la innegable recuperació de l’economia. Les bones temporades del sector turístic, principal motor de les Illes Balears, han derivat en un creixement del Producte Interior Brut i en uns històricament baixos registres d’atur però no en una equivalent millora de les dades de pobresa. La pèrdua del factor inclusiu del treball, concretat en uns salaris insuficients per fer front a l’increment del cost de la vida, i la pràctica impossibilitat d’accedir a un habitatge digne són les principals causes de que l’empobriment, l’exclusió i les desigualtats continuïn ben presents a la nostra societat, condemnant a un percentatge inacceptable de famílies a no poder exercir plenament els seus drets fonamentals.
En segon lloc, des d’EAPN-Illes Balears reiteram que les situacions d’empobriment i desigualtat no són fruit de la voluntat de les persones que s’hi troben, sinó el resultat estructural d’un determinat sistema que, fins i tot quan funciona a ple rendiment, és incapaç d’erradicar-les. I aquestes situacions són, per descomptat, evitables i reversibles, tal i com ens demostren cada dia les persones que aconsegueixen superar-les.
I per això tornam a exigir l’adopció de polítiques valentes, consensuades i orientades a les persones, independentment de la seva situació personal, laboral, econòmica o administrativa, tenint com a fita fonamental l’assoliment d’una societat justa i inclusiva. Només amb un impuls polític decidit i ferm (i que compti amb la participació real i efectiva de la societat civil) podrem acabar amb la desigual redistribució de la riquesa i la iniquitat fiscal, eliminar les encletxes que divideixen la nostra societat i rompre amb la transmissió intergeneracional de la pobresa.
I en tercer lloc, en aquest dia internacional volem reivindicar la tasca diària de totes les entitats, professionals i persones voluntàries que formen part de la Xarxa per la Inclusió Social, que treballen i seguiran treballant per aconseguir que la dignitat, la llibertat, la justícia i la resta de drets fonamentals puguin ser exercits per tothom. Una tasca que va des de l’acompanyament de les persones en situació de vulnerabilitat a la coordinació amb les administracions; del disseny i desenvolupament de programes i serveis a l’esforç per aconseguir un finançament estable per al Tercer Sector; del treball individualitzat per superar situacions personals a la incidència política entesa com una eina de transformació social.
Sabem que l’objectiu últim d’acabar amb la pobresa i l’exclusió té innumerables fites en el seu camí: desterrar els inacceptables però malauradament presents discursos aporofòbics i d’odi, garantir uns ingressos mínims que permetin una vida digna, retornar al treball remunerat el seu factor inclusiu o fer realment efectiu el dret a un habitatge, per posar només alguns exemples. Però no defallirem i seguirem treballant des de l’enfocament dels Drets Humans, cercant el compromís de tothom (administracions, ciutadans, empreses i entitats) i defensant la dignitat i el benestar de tota la ciutadania.
I acabarem com ho fem sempre: desitjant que aviat puguem deixar de celebrar aquest Dia Internacional per a l’Erradicació de la Pobresa”